Hoe moet u een druppelslang aanleggen?

Wilt u een druppelslang aanleggen in uw tuin, maar heeft u geen idee hoe u dit moet doen? Wij helpen u! Het aanleggen van een druppelslang is heel eenvoudig. Voordat u de druppelslang kunt aanleggen kiest u voor een boven- of ondergronds druppelsysteem. In dit blog vertellen we u meer over beide druppelslangen en leggen we uit hoe u deze aanlegt. Zo kunt u de juiste keuze maken voor uw tuin.

Bovengrondse druppelslang

Als gevolg van de extremer wordende weersomstandigheden krijgt Nederland steeds vaker te maken met langere periodes van droogte. Hierdoor krijgen vooral kwetsbare planten veel te verduren en kan het lastig zijn om de juiste hoeveelheid water aan uw tuin te geven. Door middel van een druppelslang zorgt u ervoor dat de tuin continu bewaterd wordt door kleine waterafgifte. Het effect hiervan is dat de wortels van planten, bomen en struiken nooit te nat of te droog zijn. Kortom, het aanleggen van een druppelslang heeft een positieve invloed op de conditie van uw beplanting en is het aanleggen van druppelslangen ideaal voor mensen die hun tuin efficiënt willen bewateren en beregenen.

Ondergrondse druppelslang

Om te voorkomen dat het water te snel verdampt, kunt u kiezen voor de aanleg van een ondergrondse druppelslang. Via een ondergrondse druppelslang komt het water direct en dichter bij de wortels onder de grond, daardoor nemen ze dit veel beter op. Zo kan het aanleggen van een ondergrondse druppelslang tot wel 50% water besparen en wordt uw tuin doelgericht en efficiënt bewaterd. Verder hoeft een ondergrondse druppelslang niet elke keer afgewikkeld en aangesloten te worden. Een ander voordeel is dat een druppelslang ondergronds niet zichtbaar is. Tot slot, maakt een ondergrondse druppelslang tuinonderhoud gemakkelijk. De slang raakt namelijk minder snel klem tijdens het harken of wieden door de border. 

Druppelslang aanleggen, hoe doet u dat?

Voordat u kunt beginnen met het aanleggen van de druppelslang moet de slang uitgerold worden. Hierbij is het belangrijk dat er geen zand en vuil in de slang komt. Dop beide kanten van de druppelslang daarom af. Om te voorkomen dat de slang zich weer oprolt legt u een zwaar voorwerp op het beginpunt of prikt u dit vast met grondpennen. 

Druppelslang aansluiten op het waterpunt of de kraan

Een druppelslang moet altijd aangesloten zijn op een waterpunt. Maar, het deel tussen uw planten en de kraan wilt u natuurlijk niet bewateren. Begin bij het aanleggen van de druppelslang daarom met een tyleenslang of een stuk normale tuinslang. U kunt de slangen verbinden met een rechte koppeling. Op deze manier is het mogelijk om dit eerste stuk van het irrigatiesysteem onder de bestrating van uw tuin te verwerken. Dit maakt de slang bijna onzichtbaar en kunt u blijvend genieten van de mooie borders in uw tuin zonder storende slangen in het zicht.

Maak uw druppelslang klaar voor toekomstige beplanting

U gaat een druppelslang aanleggen. Maar, de kans is natuurlijk klein dat uw tuin voor eeuwig hetzelfde blijft. Daarom is het handig om de beregening zo aan te leggen dat het systeem altijd klaar is voor eventuele toekomstige beplanting. Om deze reden raden we aan om de slang in bochten door de borders van uw tuin te leggen. Hou hierbij een afstand van 30-50 cm aan tussen de lussen. Als de slang door de border ligt kunt u de slang bevestigen met grondpennen en knipt u de slang op de juiste lengte. Dit doet u eenvoudig met een tuinschaar. Let op! Knip nooit door de druppelaars en knip zo recht mogelijk. Tot slot, sluit u de uiteinden van uw aangelegde slang af met een druppelslang eindstop of druppelslang afsluitdop. 

Voorkom knikken in de slang

Voorkom altijd een knikkende druppelslang. Dit doet u door te zorgen dat u de natuurlijke vorm van de druppelslang volgt. Wilt u toch scherpe bochten leggen of is dit noodzakelijk, gebruik dan altijd een knie-koppeling, hierdoor kunt u correcte verbindingen maken.

Een druppelslang splitsen

Soms is het nodig om twee kanten op te gaan met uw druppelslang. Dit doet u door het gebruik van een T-stuk. Splits de slang en creëer zoveel aftakkingen als nodig. Let hierbij op dat u hierdoor uiteindelijk twee/meer eindpunten krijgt. In deze situatie heeft u dus extra eindstoppen of afsluitdoppen nodig. Moet u een grote afstand aan druppelslang aanleggen en heeft u meerdere splitsingen? Tel dan goed hoeveel verbindingen, eindstoppen en/of afsluitdoppen u nodig heeft.

Ondergrondse druppelslang aanleggen

Gaat u een ondergrondse druppelslang aanleggen? Let dan op het volgende: ondergrondse druppelslangen zijn drukgecompenseerd, maar niet alle drukgecompenseerde druppelslangen zijn geschikt voor ondergrondse irrigatie. Iedere druppelaar van speciale ondergrondse druppelbevloeiing is namelijk voorzien van koper rondom de gaatjes. Dit koperen plaatje in de druppelaar voorkomt wortel ingroei. Daarnaast voorkomen speciale fittingen dat er geen vuil uit de grond wordt aangezogen als het druppelsysteem is uitgeschakeld. Zo gaat uw druppelsysteem veel langer mee.

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.