Regenpijp plaatsen? Hoe moet u een regenpijp aansluiten?

Het aansluiten van regenpijpen op uw dakgoot is enorm belangrijk. Een dakgoot is namelijk zinloos zonder regenpijp(en). Het water wordt dan niet goed afgevoerd, daardoor krijgt u bijvoorbeeld problemen doordat de muren regelmatig nat worden. Gelukkig is het plaatsen van een regenpijp goed zelf te doen als u over enige klus-ervaring beschikt. Volg dit stappenplan om zelf een pvc regenpijp te plaatsen. Als u ook nog een dakgoot moet plaatsen, lees dan eerst ons blog hierover. Zo wordt het regenwater snel weer goed afgevoerd.

Wat heeft u nodig om zelf een regenpijp te monteren?

 • Pvc regenpijp
 • Muurbeugels geschikt voor een pvc regenpijp
 • Steenboor
 • Pluggen
 • Elleboogstukken of bochten (optioneel)
 • Zaag (optioneel)
 • Pvc lijm (optioneel)

Welke diameter regenpijp heeft u nodig

Het is van belang dat de regenpijp genoeg capaciteit heeft om het regenwater af te voeren. Als de regenpijp niet bestand is tegen het afgevoerde water, krijgt u bijvoorbeeld te maken met overlopende dakgoten. De oppervlakte van uw dak is de belangrijkste factor om de diameter van de regenpijp en het aantal regenpijpen te bepalen.

Hoe moet u een pvc regenpijp monteren?

Voorbereiding van de pvc regenpijp

 • Bepaal de benodigde lengte van de regenpijp. Hou er rekening mee dat een regenpijp van pvc onder weersinvloeden uitzet of krimpt. Daarom raden we aan om ongeveer 2 tot 3 centimeter speling aan te houden.
 • Bepaal vervolgens of het nodig is om de regenpijp in te korten. Als u de regenpijp strak aangesloten tegen de muur wilt plaatsen raden wij aan om aan het onderste gedeelte en de bovenkant van de regenpijp een bocht of elleboogstuk te plaatsen. Als u hiervoor kiest dient u dus rekening te houden met de bochten in het bepalen van de juiste lengte.

Regenpijp op maat zagen

Is het nodig om de regenpijp op maat te zagen? Gebruik dan een zaag geschikt voor het materiaal van uw regenpijp. Een goede tip: gebruik schilderstape op de plek van de zaagsnede. Dit zorgt voor extra grip van de zaag waardoor het recht zagen eenvoudiger gaat. Verwijder bramen en oneffenheden van het zaaggebied.

Monteren van de regenpijp

Nu de regenpijp de juiste maat heeft is het tijd om de stukken met elkaar te verbinden. Schuif alle onderdelen in elkaar. Pvc verlijmen is een optie, maar dat is niet per se noodzakelijk.

Kiest u ervoor om de regenpijp van pvc te verlijmen? In dit blog behandelen we veelgestelde vragen over pvc lijm, zodat u veilig en op een juiste manier aan de slag gaat.

Hoe kunt u de muurbeugels voor de regenpijp monteren?

Voordat de muurbeugels gemonteerd kunnen worden moeten er gaten geboord worden. Hieronder staat beschreven welke vuistregels u kunt aanhouden om dit proces te vereenvoudigen:

 • De eerste beugel wordt vaak net onder de bocht aan de bovenkant van de regenpijp op de muur gemonteerd. Zorg er te allen tijde voor dat deze beugel rondom de regenpijp maximaal 100 centimeter van de dakgoot verwijderd is.
 • Gebruik een plug voor elk geboord gat. Zo kunt u de beugels goed bevestigen.
 • Zorg dat de beugels goed rondom de pvc regenpijp klemmen. Zo voorkomt u dat de regenpijp na verloop van tijd naar beneden zakt. Let er wel op dat de beugels bestand moeten zijn tegen spanning. Omdat de regenpijp buiten hangt kan de pvc regenpijp uitzetten of krimpen als de temperatuur veranderd. Daarom raden we aan om bijvoorbeeld alleen de onderste en bovenste beugel klemmend rondom de regenpijp te monteren. De tussenliggende beugels moeten dan voldoende speling bieden voor als de regenpijp uitzet of krimpt.
 • Tussen de beugels is een afstand tussen 100 en 150 centimeter ideaal. Zo houden de beugels de regenpijp goed op de gewenste plek.
1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.