Hoe moet u een dakgoot plaatsen?

Dakgoten zorgen ervoor dat regenwater van uw schuine dak afvloeit. Het water loopt van een schuin dak in de dakgoot. Aan de dakgoot monteert u een regenpijp die het hemelwater afvoert. Van plan om een dakgoot zelf te plaatsen? Er zijn een aantal tips om de dakgoot correct de plaatsen zodat het regenwater goed wegvloeit. In dit blog leest u de belangrijkste ins-and-outs voor het zelf monteren van een nieuwe dakgoot.

Benodigdheden voor het plaatsen van een dakgoot

Voordat u de dakgoot gaat plaatsen is het tijd om de benodigdheden aan te schaffen:

  • dakgoot

  • regenpijp(en) en uitlopen

  • gootbeugels (afhankelijk van de constructie)

  • eindstuk links (lijm) of eindstuk links (klem)

  • eindstuk rechts (lijm) of eindstuk rechts (klem)

  • hoekstukken (indien de dakgoot de hoek om moet)

  • gereedschap

  • touw

  • lijm geschikt voor het type dakgoot en het materiaal

Verderop in het blog helpen we u op weg bij het kiezen van de juiste producten.

Welke dakgoot en benodigdheden heeft u nodig?

Soorten dakgoten

Welk type dakgoot heeft u nodig? Er bestaan diverse soorten dakgoten. De dakgoot die u gaat plaatsen kiest u zelf uit op budget, het type dak en uw budget. De meeste huizen zijn voorzien van een bakgoot (rechte vorm) of mastgoot (ronde vorm, ook wel kraalgoot genoemd). De bakgoot is robuuster dan de minder opvallende mastgoot. U bepaalt het juiste type dakgoot naar eigen smaak of het type woning. Beide dakgoten zijn eenvoudig zelf te monteren.

Welk materiaal kiezen voor de dakgoot?

Ook het materiaal van de dakgoot speelt een rol bij uw keuze. Het materiaal is van invloed op de prijs, maar ook op de levensduur en het uiterlijk van de dakgoot. Dakgoten van pvc, aluminium en zink zijn het meest voorkomend.

  • Dakgoot van pvc plaatsen? Pvc, wij kennen het wel. Een pvc dakgoot is de goedkoopste keuze. Daarnaast is een dakgoot van pvc licht en eenvoudig in montage. Een pvc dakgoot verliest het qua stevigheid wel van een zinken dakgoot of een dakgoot van een ander materiaal. Een pvc dakgoot kan tot wel 15 jaar meegaan.

  • Dakgoot van aluminium plaatsen? Een dakgoot van aluminium ziet er mooi uit. Het voordeel van een aluminium dakgoot is dat deze vrij is van naden, zo is de kans dat er een lekkage ontstaat kleiner. Aluminium is vrijwel het duurste materiaal voor een dakgoot.

  • Dakgoot van zink plaatsen? Zink is een stevig materiaal dat goed bestand is tegen vorst. Een zinken dakgoot kan in ideale omstandigheden wel 30 jaar meegaan! Dit komt omdat problemen simpel te repareren zijn. Het nadeel van een zinken dakgoot is de prijs. Maar dan heeft u ook wat: een prachtige dakgoot.

Welke maat dakgoot plaatsen?

Een te kleine dakgoot zorgt ervoor dat hemelwater alsnog niet goed af te voeren is en daardoor alsnog problemen en schade kan aanrichten aan uw huis of de omgeving. Daarom is het van belang om de juiste maat dakgoot te kiezen. Het dakoppervlak is een goede indicator om de juiste grootte van de dakgoot te bepalen:

  • kleiner dak van minder dan 40 m2: een mini-goot is voldoende.

  • dakgrootte kleiner dan 60 m2: kies een mastgoot/bakgoot van minimaal 100 mm

  • dak tot 100 m2: kies een mastgoot/bakgoot van minimaal 125 mm.

  • dakgrootte rond de 130 m2: kies een mastgoot/bakgoot van minimaal 150 mm.

  • dak rond de 150 m2: kies een mastgoot/bakgoot van minimaal 180 mm.

De maximale lengte dakgoot?

Een kunststof dakgoot of pvc dakgoot is maximaal 15 meter lang. Een mastgoot is maar 12 meter. Bij een grotere lengte dient u gebruik te maken van verbindingsstukken.

Aantal regenpijpen en uitlopen bepalen

Tegen alle verwachtingen in is de maat van de dakgoot niet alleen afhankelijk van het dakoppervlak. Reden hiervoor is dat de maat van de dakgoot zelf geen invloed heeft op de afvoercapaciteit. De regenpijpen zijn hierin een beslissende factor. De grootte van de goot is dus ook afhankelijk van het aantal pijpen en de afmeting van de regenpijp. Dus u heeft genoeg uitloop nodig zodat er voor elke pijp een uitloop is. Meerder pijpen betekent dus meerdere uitlopen.

Om het aantal regenpijpen te bepalen gaat u uit van de regel dat er per 8 meter dakgoot één regenpijp nodig is.

Afvoercapaciteit van regenpijpen

De diameter van de regenpijp is een bepalende factor voor de afvoercapaciteit. Een regenpijp van 70 mm kan de regen verwerken van een klein dak van ongeveer 40 vierkante meter. Heeft u een dakoppervlak van ongeveer 50 m2, dan is een regenpijp met een diameter van 80 mm aan te raden. Voor een dak rond de 80 m2 heeft u een regenpijp met een diameter van 100 mm nodig.

Welke dakgootbeugel heeft u nodig?

Hoe wordt een dakgoot bevestigd? Hoe hangt u een dakgoot op? Om de dakgoot te monteren heeft u dakbeugels nodig. Het type dakgootbeugel is afhankelijk van de constructie die u voor ogen heeft.

Dakgootbeugel voor montage aan het dakbeschot

Indien de constructie aan het dakbeschot gemonteerd dient te worden maakt u gebruik van een gootbeugel die u aan het dakbeschot bevestigt. Een voorbeeld van deze gootbeugel.

Dakgootbeugel voor montage op de muur

Indien de constructie op of tegen de muur bevestigt dient te worden maakt u gebruik van een gootbeugel die u op de muur monteert. Een voorbeeld van deze gootbeugel of ga voor deze gegalvaniseerde gootbeugel voor aan de muur.

Hoeveel gootbeugels heeft u nodig?

De eerste en laatste gootbeugel bepalen het aantal gootbeugels. Om een doorhangende goot te voorkomen gaat u uit van een afstand tussen de beugels van ongeveer 55 centimeter. Uitwijken mag, maar beperkt: minimaal 50 of maximaal 60 cm tussen de beugels is toegestaan. Bereken het als volgt: (lengte van de dakrand : afstand beugels) + 1 = hoeveelheid gootbeugels

Hoe monteert u de dakgoot?

Nadat u de benodigde materialen heeft aangeschaft is het tijd voor het plaatsen van de dakgoot.

  1. De dakgoot hangt in beugels. Dat is dus stap 1. Begin bij de eerste beugel. Ons advies: begin aan de kant waar de regenpijp komt. Zodra de beugel is gemonteerd knoopt u een koord aan de beugel.

  2. Bepaal de positie van de laatste beugel. Let op, de laatste gootbeugel moet hoger hangen dan de beugel aan de kant van de regenpijp, anders kan het water niet goed wegvloeien. Hoeveel afloop moet een dakgoot hebben? Om te bepalen hoeveel de goot moet aflopen gaat u uit van de vuistregel dat er een helling van 2,5 mm per meter gemaakt wordt. Monteer de beugel nog niet, hou deze in uw hand/met een klem op de juiste positie. Controleer met een waterpas of u het juiste afschot heeft aangehouden.

  3. Maak vervolgens een verbinding tussen de twee gootbeugels. Span het koord strak en controleer of de helling voldoende afloopt. Als de helling groot genoeg is monteert u ook de laatste beugel.

  4. Het gespannen koord geeft de positie van de tussenliggende beugels aan. Doordat u deze zo op een rechte lijn monteert is het plaatsen van de dakgoot in de beugels een eitje. Zoals eerder in dit blog aangegeven is de afstand tussen de beugels belangrijk. Start de montage van de tussenliggende beugels volgens de berekening die u vooraf heeft gemaakt.

  5. Als de andere beugels hangen is het tijd voor de volgende stap: de dakgoot plaatsen. Voordat de goot geplaatst kan worden moet deze op maat gemaakt worden. Meet de lengte van de goot op. Zaag de goot op maat in een haakse hoek. Verwijder bramen die ontstaan na het zagen met schuurpapier.

  6. Nu is het tijd voor het plaatsen van de dakgoot/dakgoten in de gootbeugels. Dit doet u door de goot omhoog te houden. Vervolgens kunt u de voorkant over of onder de gootbeugel schuiven (afhankelijk van het type gootbeugel). Zit de goot goed? Dan laat u de achterkant van de dakgoot in de beugels zakken.

  7. Is de dakgoot geplaatst en is alles op maat? Goed! Dan is het tijd om de dakgoot/dakgoten af te werken met eindstukken. Afhankelijk of u heeft gekozen voor eindstuk dat u moet lijmen of een eindstuk dat u moet klemmen werkt u de dakgoot/dakgoten af.

  8. Monteer de regenpijp(en). Bevestig elke 1,5 meter een muurbeugel voor de regenpijp op de stenen. Schuif de regenpijp vervolgens in de beugels. Onze tip: de middelste beugel bevestigt u muurvast, tussen de andere beugels laat u ruimte voor speling

  9. Afhankelijk van uw dakgrootte kan het noodzakelijk zijn om de dakgoot en regenpijp aan te sluiten op de riolering. Voor een kleiner dak of een kleine schuur is het mogelijk om deze te laten uitmonden in een gat in de grond van 50 centimeter diep gevuld met grind. Let er dan wel op dat het gat ver genoeg van de muur komt (minimaal 1 meter), zo voorkomt u verzakking en nevenschade.

Onze tips & tricks om nieuwe dakgoten succesvol te plaatsen

  • Gaat de goot hoeken om? Maak dan gebruik van hoekstukken. Zo kan de dakgoot om de hoek verderlopen. Let op: er zijn buitenhoekstukken voor een hoek naar buiten én binnenhoekstukken voor een hoek naar binnen.

  • Is de dakgoot langer? Maak dan gebruik van verbindingsstukken om eenvoudig meerdere afzonderlijke goten te verbinden.

  • Als u meerdere goten aan elkaar gaat verbinden met verbindingsstukken schuur de delen licht op met schuurpapier. Verwijder overtollige lijm meteen. Ook is het van belang dat de lijm goed diep in het materiaal doordringt.

  • Andere maat dakgoot/dakgoten nodig? Bij het op maat zagen van een ronde regenpijp of ronde dakgoot helpt het om de buis met tape te markeren. Zaag vervolgens langs de tape af en u zaagt in een rechte lijn.

  • Goot op maat maken? Bij het inkorten van de dakgoot of de regenpijp adviseren wij een fijngetande (ijzer)zaag.

  • Hemelwater goed gebruiken voor het bewateren van uw tuin? Laat de regenpijp uitmonden in een regenton.

  • Voorkom verstoppingen door bijvoorbeeld takjes en bladeren in de regenpijp met een boldraadrooster.

  • Om de levensduur van uw nieuw dakgoot te verlengen raden wij aan de dakgoot minstens twee maal per jaar schoon te maken. Als u veel blad in de dakgoot krijgt door bomen in de buurt is drie maal per jaar nodig. Tevens zorgt regelmatig onderhoud van (kunststof) dakgoten voor een langere levensduur als u deze tegelijkertijd op schade of problemen controleert.

  • Maakt u gebruik van klemverbindingen om dakgoten in elkaar te schuiven? Let dan op de aangegeven richtlijnen van het hulpstuk. Vaak is aangegeven hoe ver u de delen in elkaar moet schuiven. Schuif de delen nooit te diep in elkaar, een kunststof dakgoot werkt en heeft speling nodig. Maar let op: schuift u de delen niet ver genoeg in elkaar, dan is de kans klein dat u een waterdichte verbinding maakt.

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.