Drainage aanleggen voor uw terras

Staan er grote plassen water op uw terras na een hevige regenbui? Dit is geen vreemd verschijnsel in Nederland. Maar om ervoor te zorgen dat dit niet meer voorkomt, kunt u drainage aanleggen.

In dit artikel vertellen wij u hoe een drainage werkt, welke soorten drainage er zijn en hoe u een drainage moet aanleggen. Dus wilt u geen blank staand terras meer en bent u van plan om drainage aan te leggen, lees dan snel verder!

De werking van drainage voor uw terras

Hoe een drainage werkt voor uw terras is afhankelijk van de ondergrond van uw terras. Is het terras van baksteen gemaakt, zal het water door goten of putten in de afvoerbuizen stromen. Is uw terras van grind of pallets gemaakt, dan stroomt het water door uw terras en is er geen waterput of goot nodig. In dit geval werkt het drainagesysteem hetzelfde als het drainagesysteem in uw tuin. Het water zakt door het grind of de pallets en wordt door leidingen opgenomen. De leidingen zullen dan het water afvoeren naar het riool.

De verschillende soorten drainagesystemen

Wanneer u drainage wilt aanleggen voor uw terras, heeft u keuze uit verschillende buizen. Zo kunt u kiezen voor kale buizen als voor drainage met omhulling. Kale buizen worden voornamelijk gebruikt voor zware kleigronden, maar zijn ook te gebruiken voor terrassen. Voor de meeste terrassen adviseren wij echter om gebruik te maken van drainage met omhulling. Dankzij het omhulsel zal het water beter opgenomen worden en komen kleine gronddeeltjes minder snel terecht in de drainagebuis. Waar elk terras anders is, is een drainage met omhulling over het algemeen de beste keuze.

Wat heeft u nodig om drainage aan te leggen?

Voordat we kunnen kijken hoe u een drainage moet aanleggen, wordt er gekeken naar wat u nodig heeft. Dit om ervoor te zorgen dat u alles in huis heeft wanneer u aan de slag gaat en het project niet onnodig stil komt te liggen. 

Wanneer u drainage gaat aanleggen zijn er enkele stukken gereedschap die u nodig zal hebben. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Schep
  • Waterpas
  • Meetlint
  • Stanleymes

Maar naast enkele stukken gereedschap, zal u ook materiaal moeten aanschaffen. Het gaat hierbij om de drainagebuizen en een goede hoeveelheid grind, schelpen of grond zand. Wanneer u alles in huis heeft, kunt u aan de slag met het aanleggen van drainage voor uw terras.

Drainage aanleggen, zo moet het

Nu zowel duidelijk is hoe drainage werkt voor uw terras als welke soorten drainagesystemen er zijn, is het tijd om te kijken naar hoe u drainage moet aanleggen.

Er zijn verschillende manieren hoe u een drainagesysteem voor uw terras kan installeren. Wanneer u slechts last heeft van lichte wateroverlast zijn infiltratieputten voldoende. U installeert de infiltratieput op het laagste punt van uw terras zodat het water gemakkelijk naar de put stroomt.

Heeft u juist last van grote hoeveelheid water op uw terras? Dan moet u een groter drainagesysteem aanleggen. Dit is een grotere klus maar biedt wel de uitkomst waar u naar op zoek bent. Let op dat wanneer u een drainagesysteem aan moet leggen voor een grote hoeveelheid water, u ruimte nodig heeft voor het graven van de sleuven voor de drainagebuizen. Hiervoor moet u een deel van de ondergrond van uw terras verwijderen. Als deze vloer van baksteen is, moet u ook ruimte maken voor één of meerdere wasbakken of goten.

Voordat u begint met het aanleggen van drainage voor uw terras, zult u het drainagesysteem moeten uittekenen. Dit zodat u een goed plan heeft op het moment dat u aan de slag gaat. Wanneer u het plan heeft uitgetekend, houd dan rekening met onderstaande stappen zodat het drainagesysteem goed komt te liggen.

Drie stappen

1. Graaf brede sleuven over uw terras

U zal over uw terras sleuven van ongeveer 20 cm breed moeten graven voor drainagebuizen. De diepte van de sleuven is echter afhankelijk van de grondwaterstand: de drainagebuizen zullen uiteindelijk boven de grondwaterstand moeten komen te liggen. Als grondwater geen probleem is, moeten de sleuven tussen 60 en 90 cm diep zijn. Daarnaast moet u er ook voor zorgen dat de afstand tussen de sleuven groot genoeg is, de aanbevolen afstand is hierbij 5 tot 6 meter, dit zodat er geen enkele plaats in uw terras meer dan 3 meter van de drainagebuizen verwijderd zijn.

2. De juiste drainagebuizen kiezen

Voordat u kunt beginnen met het aanleggen van drainage buizen, moet u de juiste soort buis kiezen. Er zijn namelijk verschillende soorten drainagebuizen verkrijgbaar. Het type dat gewoonlijk voor terrassen wordt gebruikt, bestaat uit flexibele PVC-buizen met duizenden kleine gaatjes. Deze buizen zijn bedekt met kokos of synthetisch weefsel om te voorkomen dat grond de gaten verstopt.

3. Drainagebuizen leggen

U moet de buis op een laag grind, grof zand of schelpen van minimaal 3 cm leggen. Daarnaast zult u de buizen op maat moeten snijden, maar vanwege het materiaal kunt u dit gemakkelijk doen met een mes. Wanneer de buizen in de sleuven liggen, vult u de sleuven met grind, zand of schelpen tot 20 cm tot het terras. Daarna egaliseert u het terras weer met de opgeschepte grond.

Niet alleen voor blank staande terrassen

Ook als er geen water op uw terras blijft liggen, is een drainagesysteem onder het terras toch erg belangrijk. Als de grond eronder nog nat is, loopt u het risico dat de tegels door vorst worden opgetild. Dus ook als u (nog) geen last heeft van een blank staand terras, moet u nadenken over het aanleggen van een drainage onder uw terras.

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.