Bevroren buitenkraan en waterleiding: Hoe voorkomt u het?

Wanneer het in de koude wintermaanden gaat vriezen, kan het zijn dat uw buitenkraan of zijn leidingen bevroren raken. Een bevroren waterleiding kan voor veel ongemak en schade zorgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u geen water meer heeft en dat de radiator koud blijft. Daarom is het belangrijk dat u voorkomt dat uw buitenkraan of leidingen bevroren raken. Dit kunt u vrij goed voorkomen met de juiste voorbereidingen. Daarom leest u in dit blog precies wat de risico's zijn van bevroren leidingen, maar vooral hoe u voorkomt dat uw leidingen bevriezen en wat u moet doen wanneer uw waterleiding bevroren is.

De risico's van een bevroren buitenkraan en waterleiding

Bevroren buitenkranen en waterleidingen kunnen grote risico's met zich meebrengen. Bevroren water zet namelijk uit. Dit kan ervoor zorgen dat uw leidingen gaan barsten en uw kranen beschadigd raken. Als het ieder jaar hard vriest, zou dit betekenen dat u ieder jaar een nieuwe kraan moet kopen. Ook kan een barst in de waterleiding in de toekomst weer waterschade veroorzaken. Het is niet alleen erg ongemakkelijk, maar brengt ook veel kosten met zich mee.

Inspectie van de buitenkraan

Voordat de winter begint, is het slim om uw buitenkraan goed te inspecteren. Door slecht onderhoud kan een kraan beschadigd raken. Controleer dus altijd op barsten en lekken. Eventuele scheurtjes kunnen leiden tot ernstige problemen wanneer het gaat vriezen. Heeft u een scheur gevonden? Zorg dan dat u uw kraan goed beschermt tegen de vorst. Verzekeraars dekken de schade niet wanneer er sprake is van slecht onderhoud. De inboedelverzekering dekt anders vaak wel de schade. Daarom is het belangrijk dat u uw buitenkraan en waterleidingen goed inspecteert.

Gebruik buitenkraan hoezen

Buitenkraan hoezen kunnen een eenvoudige oplossing zijn door te fungeren als barrière tegen de kou. Ontdek de verschillende soorten hoezen op de markt en leer hoe u de juiste keuze maakt op basis van uw specifieke behoeften. Het correct gebruiken van deze hoezen kan het verschil maken tussen een soepel werkende kraan en een bevroren buitenkraan.

Gebruik een verwarmingslint

Een effectieve manier om te voorkomen dat uw buitenkraan en waterleidingen bevriezen, is door een verwarmingslint te gebruiken. Een verwarmingslint is een flexibele kabel met ingebouwde verwarmingselementen die u om de waterleiding kunt wikkelen. Hiermee kunt u de temperatuur van de leidingen op peil houden, zelfs bij extreme kou. Het gebruik van een verwarmingslint kan ervoor zorgen dat uw buitenkraan en waterleidingen gedurende de wintermaanden beschermd blijven tegen bevriezing en de daarmee gepaard gaande schade. Zorg ervoor dat u het verwarmingslint volgens de instructies installeert en regelmatig controleert om optimale bescherming te garanderen.

Isolatie van de waterleiding

Een van de meest effectieve manieren om uw kwetsbare leidingen vorstvrij te houden is door goede isolatie. Goed geïsoleerde leidingen zijn beter beschermd tegen de kou, waardoor u bevroren waterleidingen voorkomt. Er zijn verschillende soorten van isolatie die een bevroren waterleiding voorkomen, zoals schuimrubberen buisomhulsels en speciale isolatiemantels.

Afvoeren en afsluiten

Een cruciale stap in het winterklaar maken van uw buitenkranen is het afvoeren en afsluiten van de watertoevoer. Dit verkleint de kans op een bevroren waterleiding. Het zorgt ervoor dat er geen water in de leidingen achterblijft, dus dat de waterleiding vorstvrij blijft. In principe is namelijk een bevroren waterleiding niet per se het probleem, maar voornamelijk het water dat in de leiding bevriest. Het water dat in de bevroren waterleiding staat, zet uit en dat is de oorzaak van de schade. Daarom is het belangrijk om uw waterleiding goed af te sluiten.

Bevroren waterleiding of buitenkraan laten ontdooien

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het soms gebeuren dat u toch met een bevroren waterleiding of buitenkraan komt te zitten. Met warmte en geduld kunt u uw kraan en bevroren leiding echter toch nog in bedrijf krijgen, zonder dat het blijvende schade oploopt.

Bevroren leidingen of een bevroren buitenkraan ontdooien begint met het identificeren van de zone die is bevroren. Het stukje dat van uw leiding bevroren is, voelt extreem koud aan. Draai allereerst de hoofdkraan dicht en de buitenkranen open om de druk op de bevroren waterleidingen te verminderen. Vervolgens moet de waterleiding opgewarmd worden, zodat het ijs kan smelten. Dit kan bijvoorbeeld door de verwarming hoger te zetten of met een elektrische kachel of door een doek doordrenkt met warm water eromheen te wikkelen. Tijdens de verwarming van de waterleiding is het belangrijk dat u de kraan laat druppelen. Plaats emmers onder de kraan en draai hem open. De laatste stap is: checken op lekken.

Conclusie

Het is belangrijk om de waterleiding vorstvrij te houden. Waterleidingen bevriezen snel in het koude weer en de waterleiding vorstvrij houden voorkomt ernstige waterschade en ongemak. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Daarom is het verstandig om op voorhand al bepaalde maatregelen te nemen. Zet 's nachts dus niet de verwarming lager dan 14 graden en isoleer uw buitenkranen en waterleidingen om bevroren leidingen te voorkomen. 

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.