WC doorspoelen met regenwater: alles waar u rekening mee moet houden

Regenwater opvangen en deze vervolgens gebruiken om uw toilet mee door te spoelen is een duurzame en kostenbesparende oplossing die steeds populairder wordt. Uw toilet doorspoelen met regenwater is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. In dit blog vertellen we u graag meer over waarom het een goed idee is om regenwater voor uw toilet te gebruiken, wat eventuele kosten en een terugverdientijd kunnen zijn en behandelen we enkele nadelen van een dergelijk regenwatersysteem. We sluiten graag af met een praktisch stappenplan om zelf een systeem op te zetten waarbij u regenwater gebruikt om toilet door te spoelen.

Waarom wc doorspoelen met regenwater?

Het doorspoelen van uw toilet is verantwoordelijk voor een groot deel van het totale waterverbruik in het huishouden. Gemiddeld genomen gebruikt een toilet zo'n 30% van het huishoudelijk water. De wc doorspoelen kost u ongeveer 6 liter drinkwater per keer. Hoeveel drinkwater spoelen we dan per dag door de wc? Per persoon komt dit neer op ongeveer 33 liter water per dag. Een aanzienlijk aantal waar u dus liever niet kostbaar drinkwater voor gebruikt. Schoon drinkwater kan dan weer voor nuttigere zaken gebruikt worden in plaats van dat u het door het toilet spoelt. Dit is het voornaamste voordeel van de wc doorspoelen met regenwater, maar we delen graag nog enkele voordelen.

 

Voordelen van regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen

  • Milieuvriendelijk: Door regenwater te gebruiken, verlaagt u de afhankelijkheid van drinkwaterbronnen. Kostbare waterzuiveringsinstallaties worden zo minder belast en kunnen gebruikt worden voor nuttigere doeleinden. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar water schaars is.
  • Kostenbesparend: bij het gebruik van regenwater om het toilet door te spoelen zijn de kosten relatief laag. Het is in ieder geval een stuk voordeliger wanneer u het toilet voortaan niet meer doorspoelt met schoon water. Ook op de lange termijn is dit interessant aangezien er sprake is van een terugverdientijd. Hier vertellen we u later in het blog nog meer over.
  • Eenvoudig te implementeren: Het opzetten van een systeem voor het doorspoelen van het toilet met regenwater vereist over het algemeen enkele aanpassingen aan het bestaande sanitair en de installatie van een opvangsysteem voor regenwater. Deze systemen zijn vaak makkelijk te installeren en kunnen aangepast worden aan de meeste bestaande gebouwen. Veel leveranciers bieden nu kant-en-klare oplossingen die specifiek zijn ontworpen voor huishoudelijk gebruik, wat de implementatie nog makkelijker maakt.

De kosten en terugverdientijd om uw wc door te spoelen met regenwater

De aanleg van het regenwatersysteem kan een redelijke investering zijn, maar hier zit logischerwijs ook een terugverdientijd aan verbonden. Daarnaast is een dergelijk regenwatersysteem ook met andere toepassingen nuttig te gebruiken, zoals de tuin sproeien of ramen lappen. Daarom zetten we graag de kosten en de terugverdientijd tegenover elkaar, zodat u zelf een eerlijke afweging kunt maken of u dit het waard vindt.

De kosten van het systeem

De initiële kosten voor het opzetten van een regenwatersysteem kunnen logischerwijs flink variëren, afhankelijk van allerlei factoren. In de basis heeft u echter wel altijd dezelfde zaken nodig. Hierbij moet u denken aan een watertank, een filterinstallatie voor de zuivering van het water en verschillende leidingen en pompen om het water naar uw wc te vervoeren. Ook kan het zo zijn dat de installatie te lastig is om zelf uit te voeren dus komen er arbeidskosten bij kijken. Aanpassingen aan het sanitair zijn ook volledig afhankelijk van iedere situatie, maar kunnen de kosten dus wel beïnvloeden. In totaal kunnen de kosten dus uiteenlopen van enkele honderden euro's tot enkele duizenden euro's.

De terugverdientijd

De initiële kosten kunnen dus sterk variëren en aan de hoge kant zijn op het eerste oog, maar houdt er wel rekening mee dat u over een bepaalde periode de investering weer heeft terugverdiend: de terugverdientijd. De terugverdientijd van een regenwatersysteem hangt af van verschillende factoren, waaronder het huidige waterverbruik van het huishouden en de lokale waterprijzen. In regio's waar de kosten van leidingwater hoog zijn, kan de terugverdientijd korter zijn. Over het algemeen zien huishoudens die overstappen op het gebruik van regenwater voor toiletspoeling en andere niet-drinkbare toepassingen, zoals het besproeien van tuinen en het wassen van auto's, dat ze hun waterrekening met 50% of meer kunnen verlagen. Afhankelijk van deze besparingen kan de investering in een regenwatersysteem binnen enkele jaren worden terugverdiend.

 

De nadelen van het doorspoelen van de wc met regenwater

Er zijn ontzettend veel voordelen aan uw wc doorspoelen met regenwater, maar we willen u wel graag een eerlijk beeld geven. Er zijn namelijk twee nadelen waar u zeker rekening mee moet houden wanneer u kiest voor een dergelijk systeem.

Onderhoud aan het systeem

Regenwatersystemen vereisen regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van filters en het controleren van de opslagtank om te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken. Voor advies over onderhoud aan uw systeem kunt u altijd contact opnemen met ons.

Afhankelijkheid van het weer

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met langere periodes van droogte. Tijdens deze periodes kan het voorkomen dat er onvoldoende regenwater beschikbaar is. In dit geval zult u dus mogelijk toch terug moeten vallen op leidingwater.

Hoe installeert u zelf een systeem om regenwater op te vangen te gebruiken bij uw toilet?

De voordelen van een de wc doorspoelen met regenwater staan buiten kijf. Daarom leggen we u graag stap voor stap uit hoe u dit zelf kunt gaan installeren.

Stap 1: Het bepalen van de benodigde watercapaciteit

Bereken hoeveel regenwater u normaliter gebruikt op basis van uw dagelijkse toiletgebruik. Wilt u de opslag voor meer toepassingen gaan gebruiken? Dan raden we u aan om een grotere capaciteit in te calculeren. Dit helpt u bij het kiezen van de juiste grootte van uw watertank.

Stap 2: Een logische locatie kiezen voor de watertank

De locatie van de watertank is erg belangrijk voor de complexiteit van uw systeem. Kiest u voor een locatie onder de grond of naast het huis? Vooral dat laatste is erg belangrijk, omdat de tank dan makkelijker verbonden kan worden met de afvoer van het dak.

Stap 3: Installatie van de watertank en leidingen

Installeer de watertank en verbind deze met de regenpijpen en het toilet. Vergeet daarnaast niet om een overloop te installeren en een systeem voor overtollig water in het leven te roepen om problemen te voorkomen.

Stap 4: Filtersysteem voor het regenwater

Een stap die absoluut niet vergeten mag worden in dit proces: het inregelen van een goed filtersysteem voor het regenwater. U kunt namelijk niet zomaar water gebruiken voor allerlei toepassingen. Het is belangrijk dat u het regenwater vrijmaakt van bladeren, vuil en andere verontreinigingen voordat u het gaat gebruiken in het huishouden.

Stap 5: Regelmatig onderhoud van het systeem

Nadat het systeem juist is geïnstalleerd is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Zo blijft u maximale tijd genieten van uw nieuwe systeem en kunt u jarenlang uw wc doorspoelen met regenwater. Tijdens het onderhoud is het belangrijk dat u de tank reinigt, evenals de filters.

 

Vanaf nu kunt u ook uw wc doorspoelen met regenwater!

Het doorspoelen van uw wc met regenwater kan u op jaarbasis flink geld besparen en is ook nog eens goed voor het milieu. Daarnaast kunt u met dit systeem ook andere taken in het huishouden, zoals de auto wassen of de tuin sproeien, uitvoeren met gefilterd regenwater. Met ons handige stappenplan weet u exact wat er moet gebeuren voordat u kunt starten met besparen. Begin er vandaag dus nog aan! 

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.