Wat is een dompelpomp en hoe werkt een dompelpomp?

Als u ooit geprobeerd heeft om water uit een put of vuil water uit een vijver te pompen, dan heeft u waarschijnlijk al eens gehoord van een dompelpomp. Maar wat is een dompelpomp eigenlijk precies en hoe werkt hij? In dit blog zullen we dieper ingaan op wat een dompelpomp is, wat de verschillende uitvoeringen zijn en hoe een dompelpomp werkt. We zullen ook verschillende dompelpompen bespreken en de voor- en nadelen van elk type bespreken. Lees snel verder om meer te weten te komen over dompelpompen en de werking hiervan, zo kunt u gemakkelijk de juiste dompelpomp kopen voor uw wensen en behoeften.

Wat is een dompelpomp precies?

Een dompelpomp is een soort pomp die gebruikt wordt om vloeistoffen op te pompen die zich op de bodem van een reservoir bevinden. Dit kan bijvoorbeeld water uit een put of vuil water uit een vijver zijn. Een dompelpomp is ontworpen om te werken in vloeistoffen met een beperkte hoeveelheid vaste stoffen en daarom zijn ze niet geschikt voor het opzuigen van bijvoorbeeld bouwafval of andere grote vaste stoffen. Er zijn echter verschillende dompelpompen op de markt en elk heeft zijn eigen voordelen. Wij zetten de belangrijkste soorten voor u op een rijtje.

De verschillende soorten dompelpompen

Er zijn verschillende soorten dompelpompen op de markt die geschikt zijn voor diverse toepassingen. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende dompelpompen is het type water waar de pomp voor gebruikt wordt.

Zo zijn er dompelpompen specifiek ontworpen voor het verplaatsen van schoonwater, zoals regenwater of grondwater. Deze soort dompelpomp is vaak geschikt voor toepassingen in de tuinbouw, de landbouw of voor huishoudelijke toepassingen.

Aan de andere kant zijn er ook dompelpompen ontworpen voor het verplaatsen van vuilwater, zoals afvalwater of rioolwater. Deze pompen zijn vaak geschikt voor toepassingen in de industrie, de stedelijke infrastructuur of in het waterbeheer. Ze zijn vaak uitgerust met filters en andere mechanismen om te zorgen dat het water schoon en veilig wordt verplaatst.

Daarnaast zijn er ook speciale dompelpompen voor licht vervuild water, dit zijn pompen welke minder schoon water kunnen verplaatsen dan de schoonwater dompelpompen, maar wel meer dan vuilwaterpompen. Dit zijn pompen die zijn ontworpen om water te verplaatsen dat enigszins vervuild is met stof, sediment of andere vaste vuildeeltjes. Deze pompen worden vaak gebruikt voor toepassingen zoals constructie, mijnbouw of andere industrieën waar ze worden gebruikt om water te verplaatsen dat licht vervuild is.

Hoe werkt een dompelpomp?

Een dompelpomp is een specifieke soort pomp die ontworpen is om in water te worden ondergedompeld en water op te pompen naar een hoger niveau. Het systeem maakt gebruik van de principes van druk en stroming om water vanuit een bron te verplaatsen.

De werking van de dompelpomp begint met het aanzuigen van water uit de bron. Dit gebeurt door middel van een waaier die zich aan de onderkant van de pomp bevindt. De waaier maakt een roterende beweging, waardoor het water naar binnen wordt gezogen

Eenmaal binnen in de pomp, stroomt het water door een diffusor. De diffusor is een component die zorgt voor een verdere verdichting van het water. Dit zorgt ervoor dat er een grotere hoeveelheid water onder druk naar het spiraalhuis stroomt.

In het spiraalhuis zorgt een motor ervoor dat het water met hoge druk naar de bovenkant van de pomp wordt geduwd. Dit proces wordt ondersteund door de afdichting die ervoor zorgt dat er geen water ontsnapt. Op de bovenkant van de pomp kan een terugslagklep geplaatst worden, die er vervolgens voor zorgt dat het water niet terug naar de bron stroomt.

Hopelijk heeft u dankzij dit artikel een beter beeld van wat een dompelpomp is, wat de verschillen zijn en hoe een dompelpomp werkt. Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, kunt u altijd contact met ons opzoeken. Wij vertellen u graag alles wat u wilt weten om de juiste dompelpomp te kiezen die aansluit op uw behoefte en/of situatie.

Andere veelgestelde vragen over dompelpompen?

Mag een dompelpomp helemaal onder water?

Ja, een dompelpomp mag geheel onder water staan. De pomp koelt zichzelf namelijk met het water dat wordt verpompt. Drooglopen kan zelfs funest zijn voor een dompelpomp. Zorg er wel voor dat tijdens een vorstperiode de pomp vorstvrij kan staan, aangezien ijs in de pomp kan leiden tot onherstelbare schade. De rest van de tijd kan de pomp permanent onder water staan, dompelpompen zijn hier dan ook voor gebouwd.

Mijn dompelpomp werkt niet, wat kan ik doen?

Dit kan komen doordat lucht niet kan ontsnappen uit het pomphuis. Wanneer lucht kan ontsnappen maakt het plaats voor water en kan de dompelpomp weer zijn werk doen. Probeer uw pomp onder water te kantelen, dit kan het probleem al oplossen. Mocht dit het probleem toch niet oplossen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.