Welke soorten waterleiding zijn er en wat zijn de verschillen?

Waterleidingen zijn als de aders van het watersysteem. Er zijn veel verschillende soorten waterleidingen die veel van elkaar verschillen. Om de optimale keuze te kunnen maken voor een goed functionerend watersysteem is het belangrijk dat u de verschillende soorten kent en weet wanneer u welke moet gebruiken. Sommige soorten leidingen worden namelijk meer gebruikt voor sanitaire toepassingen of als CV-leidingen, terwijl anderen weer meer als afvoerleidingen gebruikt worden. In dit blog leest u alles over de verschillende soorten waterleidingen en welke waterleiding u wanneer gebruikt.

Koperen leidingen

Voordelen van koperen buizen

Koperen buizen hebben door de jaren heen hun waarde bewezen vanwege duurzaamheid en uitstekende corrosiebestendigheid. Een koperen buis heeft over het algemeen dus een lange levensduur, doordat ze goed bestand zijn tegen corrosie. Daarnaast heeft koper een uitstekende thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het snel opwarmt en warmte goed geleidt. Koper is hierdoor goed geschikt voor warmwatersystemen en verwarmingsinstallaties. Daarnaast is een koperen leiding aansluiten ook relatief gemakkelijk.

Toepassingen van een koperen buis

Er is een onderscheid te maken tussen zacht en hard koper. De eerste variant gebruikt men vaak als sanitaire leidingen en hard koperen buizen kunnen gebruikt worden als gasleidingen. Zoals gezegd zijn koperen buizen ook ideaal voor warmwatersystemen en verwarmingsinstallaties vanwege de goede thermische geleidbaarheid. Ook worden ze steeds vaker gebruikt in brandblussystemen, omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Loden leidingen

Overwegingen met een loden leiding

In het verleden werden veel leidingen van lood gemaakt. Echter zijn er serieuze gezondheids- en milieurisico's verbonden aan het gebruik ervan. Dat zorgt ervoor dat lood vandaag niet meer zo populair is als in het verleden. Lood is namelijk een giftig metaal dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zeker bij langdurige blootstelling is dit een groot risico. Deze schadelijke eigenschappen maken lood voor veel toepassingen al niet meer goed. Daarnaast komen er steeds meer regelgevingen tegen het gebruik van lood. Over het algemeen is het dus af te raden om te kiezen voor een leiding van lood.

Roodkoperen buizen

Kenmerken van een roodkoperen buis

Een roodkoperen buis is een legering van koper en nikkel. Wat het anders maakt dan een gewone koperen buis, is dat het een hoger nikkelgehalte heeft. Daarnaast zijn roodkoperen buizen ook erg corrosiebestendig en duurzaam. Het is ook hittebestendig en heeft een uitstekende geleidbaarheid. Dat maakt het geschikt voor elektrische toepassingen, maar het kan ook voor warm en koud water gebruikt worden.

Toepassingen van roodkoperen leidingen

Deze soort waterleiding wordt veel gebruikt als warmtewisselaar en in koelsystemen als airconditioning units, door de hittebestendigheid van het materiaal. Daarnaast wordt het hoofdzakelijk gebruikt in elektra. Voor het gebruik in elektronica zijn elektrische geleidbaarheid en weerstand tegen corrosie van groot belang.

PVC waterleidingen

Voordelen van een PVC-waterleiding

Bij de aanleg van een waterleiding wordt veel gebruik gemaakt van PVC. Ook PVC-buizen zijn bestand tegen corrosie, wat het een duurzame keuze maakt. Een ander groot voordeel van PVC is dat het een stuk lichter in gewicht is dan bepaalde metalen. Daarnaast is het ook nog eens erg goedkoop. Sommige van deze kunststof buizen zijn ook flexibele buizen, wat handig kan zijn in sommige situaties.

Toepassingen van een PVC-waterleiding

Dit soort waterleiding wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld irrigatiesystemen. De lage kosten en het lichte gewicht maken het ideaal voor het gebruik in irrigatie toepassingen. Daarnaast wordt het veel gebruikt in aquariumsystemen en zwembadinstallaties. De corrosiebestendigheid van het materiaal zorgt ervoor dat het goed tegen chemicaliën kan die bij zwembaden veel worden gebruikt.

Gegalvaniseerde leidingen

Voordelen van gegalvaniseerd staal

Gegalvaniseerde buizen zijn stevige buizen die sterker zijn dan bijvoorbeeld een andere kunststof oplossing. Dat zorgt ervoor dat het goed functioneert in zwaardere omstandigheden en hoge druk. Waterdruk is voor dit soort waterleiding niet snel een probleem.

Toepassingen van gegalvaniseerd staal

Gegalvaniseerde leidingen worden vaak gebruikt voor buitentoepassingen, zoals watertransport in de landbouw, irrigatiesystemen en andere situaties waar de leidingen worden blootgesteld aan de elementen. Ook is het goed te gebruiken voor industriële toepassingen en in de bouw.

Welke soort waterleiding is het beste voor mij?

Er is een grote diversiteit aan waterleidingen die een breed scala aan keuzemogelijkheden voor elke toepassing biedt. Er zijn zelfs nog meer soorten waterleidingen dan in deze blog pasten, zoals PE-leidingen en RVS-leidingen. Het is belangrijk om van de verschillende soorten waterleidingen te begrijpen wat de voordelen zijn en wanneer het het beste tot zijn recht komt. Zo kunt u ook een weloverwogen beslissing nemen voor uw watersysteem. 

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.