Pvc buigen: de beste methodes op een rijtje

Waarom pvc (buizen) buigen?

Het kan nodig zijn om een pvc buis te buigen in de gewenste hoek. In dit blog vindt u een aantal methoden om pvc buizen te buigen. Let ten alle tijden op uw gezondheid. Onder verhitting kunnen pvc buizen schadelijke gassen produceren of zelfs in brand vliegen. Zorg dus voor een veilige werkomgeving en kies indien mogelijk voor een optie zonder het verhitten van de pvc pijp.

Zo buigt u pvc buizen in de gewenste bocht

Bocht-en L-koppelingen

Dit is de eenvoudigste optie voor het buigen van pvc buizen. Bocht-en L-koppelingen zijn in verschillende hoeken verkrijgbaar. Denk aan een bocht van 90 graden, maar ook een bocht van bijvoorbeeld 45, 75 of 25 graden is mogelijk. In ons assortiment pvc koppelingen vindt u diverse mogelijkheden. Zo hoeft u de buis zelf niet te buigen maar kunt u het verloop van de buis wel eenvoudig sturen. Dus als het mogelijk is om gebruik te maken van een bocht- of L-koppeling om de bochten te maken en de buis in de gewenste vorm te krijgen is dat altijd ons advies in verband met de veiligheid en het kwaliteitsbehoud van het materiaal.

Pvc pijp buigen met hitte

Onderstaande opties voor het buigen van pvc hebben allemaal te maken met hitte. Door warmte wordt het materiaal zachter, daardoor kunt u het makkelijker buigen in de gewenste hoek. Zodra de pijp en het pvc materiaal is afgekoeld blijft de buis in vorm. Let op uw gezondheid! Bij verwarming kunnen pvc buizen schadelijke gassen uitstoten of in brand vliegen. Zorg dus voor een veilige werkomgeving en doe niets als u twijfelt. Beter voorkomen dan genezen!

Pvc buis buigen met een föhn of warmtepistool

Een föhn heeft vaak genoeg vermogen om het materiaal genoeg te verhitten. Ook een warmtepistool kan hiervoor gebruikt worden. Bepaal het punt waar de pvc buis gebogen gaat worden. Hou voor de verhitting rekening met een marge van ongeveer 20 centimeter aan weerszijden van het buigpunt. Verwarm het materiaal langzaam. Houdt de föhn of het warmtepistool niet te dicht op de buis. Zorg voor een geleidelijke verwarming door de buis van links naar rechts te verwarmen. Zodra de buis zachter is kunt u de buis buigen. Leg hiervoor een dragend voorwerp onder het midden van het buigpunt. Buig de buis vervolgens voorzichtig in de gewenste vorm.

Pvc pijp buigen met kokend water

Een andere optie is om kokend water te gebruiken. Kokend water biedt genoeg hitte om de buis te buigen. Hiervoor is het voldoende om water te koken. Zodra er genoeg stoom vanaf komt kunt u de buis boven het kokende water houden. Let er op dat het uiteinde van de pvc buis naar het water gericht is zodat de stoom de buis ingaat. Zorg ervoor dat uw handen niet verbranden door de stoom en de hitte als u de buis verwarmd. Zodra het materiaal zacht is kunt u de buis voorzichtig in de juiste vorm buigen.

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.