Een hittebestendige tuinslang voor de warme zomermaanden: waar moet u op letten?

In de warme zomermaanden ligt oververhitting op de loer, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw tuingereedschap. Een hittebestendige slang zorgt ervoor dat u te allen tijde uw tuin kan blijven voorzien van water. Dat is wel zo belangrijk tijdens een langere periode van hitte. Uw tuin vraagt op deze momenten namelijk ook om de grootste hoeveelheden water. Daarom is het belangrijk dat u gebruikmaakt van slangen die tegen relatief hoge temperaturen bestand zijn. In dit blog leggen we uit wat een dergelijke slang uniek maakt en helpen we u met enkele tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een hittebestendige slang.

Wat onderscheidt een hittebestendige slang van andere slangen?

Er zijn een aantal factoren waarop een hittebestendige slang zich onderscheidt van andere slangen. Dankzij deze factoren kunnen deze slangen gebruikt worden bij hoge temperaturen in tegenstelling tot andere slangen die beter te gebruiken zijn bij lage temperaturen. Deze factoren zijn:

  • Het materiaal: Hittebestendige slangen zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen hogere temperaturen zonder snel te slijten. Deze materialen zijn vaak siliconen, rubber of een combinatie van versterkte vezels die hitte gemakkelijk kunnen weerstaan. In de regel werken deze materialen wat beter dan die van de standaard tuinslang, die vaak van PVC of vinyl is gemaakt. PVC of vinyl is in veel gevallen voldoende voor uw tuin, maar in speciale gevallen zijn versterkte materialen de beste optie. Deze materialen kunnen namelijk beter tegen de hitte, zonder hun structuur of functionaliteit te verliezen.
  • De temperatuurbestendigheid: Normale tuinslangen hebben vaak een maximale temperatuurgrens van rond de 37°C. Hittebestendige slangen kunnen tegen veel hogere temperaturen, vaak tot wel 200°C. Hiermee zijn dit de perfecte slangen voor industriële omgevingen of in gebieden waar de slang langdurig blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Aangezien de zomers in Nederland ook steeds vaker langere periodes van hitte kennen, is het dus zeker het overwegen waard om een hittebestendige slang aan te schaffen.
  • Behoud van flexibiliteit bij hoge temperaturen: Een van de mooie eigenschappen van een hittebestendige slang is dat deze zijn flexibiliteit ook bij hogere temperaturen behoudt. Een normale slang kan in deze omstandigheden eerder gaan barsten of stijver worden. Bij dagelijks gebruik in warme omstandigheden is een lange levensduur met een slang van hoge kwaliteit dus zeker gewenst. Dit werkt namelijk gewoon een stuk prettiger.
  • De UV-bestendigheid: Een hittebestendige slang heeft te maken met hoge eisen. Zo moet deze ook een hogere UV-bestendigheid hebben dan reguliere slangen. Deze bestendigheid zorgt ervoor dat er niet zo snel barsten ontstaan of dat ze uitdrogen wanneer ze langdurig zijn blootgesteld aan zonlicht.
  • Betere duurzaamheid: Door alle hoge eisen waaraan een hittebestendige slang moet voldoen is deze vaak ook van hogere kwaliteit. Hiermee gaan ze in de regel langer mee dan reguliere tuinslangen. Zo zijn ze beter bestand tegen slijtage, knikken en scheuren, wat het wellicht voor u de investering zeker waard kan maken. Reguliere tuinslangen, van bijvoorbeeld PVC, zijn echter in de regel vaak ook voldoende in veel simpele gevallen. Dus weeg zorgvuldig af welk product de perfecte oplossing is voor u.

Hier moet u op letten bij de aanschaf van een hittebestendige slang

Tip 1: Controleer de temperatuurspecificaties

Kijk goed naar de maximale en minimale temperatuurgrens die een slang aankan. Maak voor uzelf de afweging of deze grenzen passen bij de omstandigheden waarin u de slang gaat gebruiken. Bijvoorbeeld, als de slang gebruikt gaat worden onder hoge druk en zeer hoge temperaturen, dan is het belangrijk dat deze een hoge temperatuurgrens heeft om schade te voorkomen.

 

Tip 2: Kijk kritisch naar verschillende materialen

De keuze van materiaal is ontzettend belangrijk, omdat deze de mate van hittebestendigheid bepalen. Verschillende materialen bieden logischerwijs een andere hittebestendigheid. Siliconen, bijvoorbeeld, is extreem flexibel en hittebestendig, maar andere versterkte rubberen slangen bieden dan weer meer duurzaamheid. Het kan daarom in bepaalde gevallen voordeliger zijn om een minder hittebestendige slang te kiezen.

 

Tip 3: Zoek geschikte koppelstukken voor de beste werking bij diverse toepassingen

Bij de keuze voor de slangkoppelingen is het belangrijk om niet alleen een koppelstuk te kiezen die past bij de diameter van de slang, maar die ook bestand is tegen dezelfde temperaturen als de slang. Messing en roestvrij staal zijn erg populair voor hun duurzaamheid en weerstand tegen corrosie, wat deze koppelstukken uitermate geschikt maakt voor gebruik bij hogere temperaturen.

 

Tip 4: Hou rekening met de diameter en lengte van de slang

Zorg ervoor dat de diameter en lengte van de slang geschikt zijn voor uw behoeften. Een grotere diameter kan de ideale oplossing zijn in gevallen waar een grote doorstroom van water onder hoge druk benodigd is. Ook is het logischerwijs belangrijk om na te gaan welke lengte u precies nodig heeft voor uw systeem.

 

Tip 5: Lees verschillende recensies en laat u adviseren

Recensies van anderen zijn het meest eerlijke oordeel over een bepaalde tuinslang. Hieruit kunt u vaak opmaken of deze slang ook geschikt is voor uw toepassing. Weet u daarna nog niet wat de meest geschikte slang is voor uw toepassingen? Bij PVC-handel geven we u graag advies. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met de beregening van tuinen, maar ook met andere toepassingen. Zij weten dus precies wanneer u welke tuinslang het beste kunt gebruiken.

Vind uw hittebestendige slang gemakkelijk bij PVC-handel

Een hittebestendige slang is dus ongetwijfeld de beste keuze wanneer u op zoek bent naar een slang die u langdurig kan gebruiken in warme omstandigheden. Daarnaast kunnen andere slangen ook geschikter zijn in andere situaties. Binnen ons assortiment vindt u verschillende producten: zowel reguliere slangen als hittebestendige slangen. Wij helpen u graag met het vinden van de perfecte tuinslang voor uw toepassing. Samen zorgen wij ervoor dat uw tuin helemaal tot leven komt in de zomer!

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.