Alles wat u moet weten over kogelkranen

Heeft u zich ooit afgevraagd wat een kogelkraan precies is? In dit artikel nemen we u mee door de basics en nuances van dit essentiële onderdeel in de wereld van sanitair en leidingwerk.

Alles wat u moet weten over kogelkranen - PVC-Handel.nlAlles wat u moet weten over kogelkranen - PVC-Handel.nl

Wat is een kogelkraan?

Een kogelkraan dankt zijn naam aan de techniek waar deze gebruik van maakt. Het is een afsluitmechanisme dat gebruikmaakt van een roterende kogel om de stroom van een vloeistof of gas te regelen. In de open stand zorgt een gat in de kogel voor een volle doorlaat, waardoor vloeistoffen of gassen vrij kunnen stromen. Draai de kraan 90 graden, en de stroom wordt afgesloten.

Hoe werkt een kogelkraan?

Centraal in de werking van een kogelkraan is de roterende kogel. Deze kogel heeft een opening – als deze in lijn is met de leiding, is de kraan open. Wat de kogelkraan vooral populair maakt, is de eenvoudige afsluiting en de strakke afdichting, vaak bereikt met een o-ring, waardoor lekkages worden voorkomen.

Type kogelkranen

Er zijn verschillende soorten kogelkranen beschikbaar, afhankelijk van hun ontwerp en het beoogde gebruik. Enkele veel voorkomende typen kranen zijn:

 • Volledige doorlaat kogelkranen: Deze kogelkranen hebben een opening van dezelfde grootte als de pijpleiding waarmee ze compatibel zijn, waardoor een onbeperkte doorstroming mogelijk is wanneer ze worden geopend​3.
 • Gereduceerde doorlaat kogelkranen (standaardpoort): Deze kogelkranen hebben een kleinere diameter, waardoor de stroom wordt beperkt. Ze bieden een kosteneffectief alternatief voor kogelkranen met volledige poort omdat ze kleinere kogels en kleinere poorten hebben​.
 • V-poort kogelkranen: Deze zijn ontworpen voor nauwkeurige regeling van de mediastroom met een V-vormige boring die opent wanneer deze een kwartslag wordt gedraaid, wat helpt de vloeistof efficiënt door de klep te laten stromen en lekkages te verminderen​.
 • Driedelige kogelkranen: Deze kogelkranen bestaan voornamelijk uit een behuizing die in twee of drie stukken is verdeeld en aan de uiteinden met boutverbindingen aan elkaar is vastgemaakt voor gemakkelijke demontage voor reiniging of onderhoud​.
 • Meerweg kogelkranen: Deze hebben meerdere poorten die kunnen worden geopend en gesloten om de stroom in verschillende richtingen te regelen, vaak gebruikt in toepassingen waarbij media moeten worden gemengd, gemengd, omgeleid of geïsoleerd​.

Uit welk materiaal bestaan kogelkranen?

De keuze van het materiaal van een kogelkraan hangt af van de toepassing en de omstandigheden waaronder de kraan moet functioneren:

Kogelkraan van pp

PP, oftewel polypropyleen, is chemisch resistent en uitermate geschikt voor gebruik met chemische vloeistoffen. Het is een favoriet in laboratoria en chemische verwerking industrieën vanwege zijn vermogen om agressieve stoffen te weerstaan zonder af te breken.

Kogelkraan van messing

Een messing kogelkraan is gemaakt van een legering van koper en zink. Dankzij zijn sterkte en duurzaamheid is het een veelgekozen materiaal voor leiding toepassingen in woningen en bedrijven. Bijvoorbeeld, voor uw cv-ketel zou een messing kogelkraan een betrouwbare keuze zijn.

Kogelkraan van rvs

Een rvs kogelkraan biedt uitstekende weerstand tegen roest en corrosie. Dit maakt het ideaal voor toepassingen die blootgesteld worden aan hoge temperaturen of zoute omgevingen. Het is een frequente keuze in de voedings- en drankenindustrie en wordt gebruikt in maritieme toepassingen.

Kogelkraan van pvc

PVC, een type kunststof, is licht van gewicht en resistent tegen slijtage en corrosie. Het is echter minder geschikt voor hoge temperaturen.

Welk materiaal heeft u nodig?

Kogelkraan voor gas

Voor gastoepassingen, vooral bij hogere drukken, zou een rvs kogelkraan of messing kogelkraan aan te raden zijn vanwege hun sterkte en dichtheid.

Kogelkraan voor drinkwater

Wanneer het om drinkwater gaat, zijn kwaliteit en veiligheid van groot belang. Kogelkranen van rvs of messing zijn vaak de beste keuze, mede omdat ze niet reageren met het water en geen schadelijke stoffen afgeven.

Hoe monteert u een kogelkraan?

Het monteren van een kogelkraan hoeft geen complex proces te zijn, maar vereist wel aandacht voor detail. Hier is een eenvoudige gids om u te helpen bij deze klus:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de leiding waarin u de kogelkraan wilt plaatsen, vrij is van water of gas. Sluit de hoofdtoevoer af en laat de leiding leeglopen.
 2. Selecteer de juiste kogelkraan: Afhankelijk van uw toepassing, kiest u voor een specifiek type kogelkraan. Bijvoorbeeld, voor chemische vloeistoffen zou een kogelkraan van roestvrij staal (rvs) de beste keuze kunnen zijn vanwege zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen corrosie.
 3. Plaatsing van de o-ring: De o-ring zorgt voor een waterdichte afdichting tussen de kogelkraan en de leiding. Zorg ervoor dat deze goed past en niet beschadigd is.
 4. Montage: Plaats de kogelkraan, op de juiste plek in de leiding. Draai de kogelkraan stevig vast. Sommige kogelkranen, zoals de pneumatische kogelkraan, kunnen speciale montage-eisen hebben, dus raadpleeg altijd de handleiding.
 5. Controleer de roterende kogel: Draai de hendel van de kogelkraan meerdere keren om te controleren of de kogel soepel beweegt en de stroom volledig kan afsluiten wanneer dat nodig is. Het is essentieel dat de kogel een volle doorlaat heeft, zodat er geen belemmering in de stroming is wanneer de kraan open is.
 6. Test: Zodra de kogelkraan is gemonteerd, opent u voorzichtig de hoofdtoevoer om te controleren op eventuele lekkages rond de kogelkraan. Draai de kraan enkele malen open en dicht om te zorgen dat alles correct werkt.
 7. Onderhoud: Af en toe is het verstandig om de werking van uw kogelkraan te controleren, vooral als deze is geplaatst in systemen zoals de cv-ketel waar het correct functioneren van de klep essentieel is voor de veiligheid.

Kogelkranen zijn essentieel voor een effectief en veilig leidingwerk. Ze bieden de precisie en betrouwbaarheid die nodig is voor diverse toepassingen, van huishoudelijke systemen tot industriële installaties. Het juiste type en materiaal kiezen is cruciaal voor optimale prestaties. Bij PVC-handel hebben we een groot assortiment kogelkranen om aan al uw behoeften te voldoen.

1
Van Zeeland Watertechniek
Van Zeeland Watertechniek Online
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me alsjeblieft een bericht. We zijn momenteel gesloten, maar laat gerust een bericht achter.